EL GRUP DE DONES DE FACEPA

“Jo pensava que no era feminista. Quan jo escoltava a les feministes… i resulta que pensant i pensant crec que sóc feminista des que vaig néixer (…) des que estic en tot aquest moviment de transformació he pensat: jo he estat feminista sempre”

(Dona Participant)

QUÈ ÉS EL GRUP DE DONES?
QUAN ENS REUNIM?
DE QUÈ PARLEM?
QUI PARTICIPA?

QUÈ ÉS EL GRUP DE DONES?

El Grup de Dones de FACEPA és un espai de diàleg igualitari entre dones de diferents col·lectius, cultures i nivells acadèmics. En aquest grup les dones estan definint el seu propi procés de transformació.

La tasca del Grup de dones de FACEPA ha estat reconeguda per la teoria feminista internacional com un exemple clar del nou feminisme del segle XXI, el Feminisme Dialògic. Aquest feminisme recull les veus de totes les dones que fins ara havien quedat al marge, com per exemple les dones sense titulació acadèmica, les dones nouvingudes o les dones de cultures no hegemòniques. Plantegen d’aquesta manera una lluita conjunta de totes les dones des de la solidaritat per superar les situacions de desigualtat social i de gènere.

QUAN ENS REUNIM?

El grup es reuneix els primers dissabtes de cada mes, per dialogar i reflexionar sobre temes plantejats per les pròpies dones del grup.

DE QUÈ PARLEM?

  • La violència de gènere
  • La veu de les dones silenciades a través de la història
  • Com potenciem la comunicació entre les dones de diferents generacions?
  • La llibertat

QUI PARTICIPA?

Totes les dones de les diferents entitats federades a FACEPA estan convidades a participar del grup de dones.

Així mateix, qualsevol altre dona interessada també pot participar-hi

ACTIVITATS QUE S’ESTAN REALITZANT: CURSOS DE TIC’S

Durant aquest mes d’octubre i novembre hem realitzat un  cursos d’iniciació dels dispositius mòbils de 5 sessions. Cada sessió durava dues hores.

Les entitats participants han estat: Dones de la Teixonera i Penitents, Grup de dones de la Guineueta i a l’associació de Mujeres Latinas.

En total han participat aproximadament 30 dones!

FORMACIÓ EN SOCIALITZACIÓ  PREVENCIÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

1ra Sessió: – Formació sobre Socialització Preventiva de Violència de Gènere dia 7 de Juliol 2017

El grup de Dones de FACEPA, i altres dones com per exemple dones gitanes que estaven realitzant el curs de monitoratge de l’entitat DROM KOTAR MESTIPEN (federada a FACEPA), van participar d’una formació dirigida per Patricia Melgar, doctora de la Universitat de Barcelona i professora del departament de Pedagogia de la Universitat de Girona, així com membre del CREA. (http:creaub.info/es/).

2n Sessió: Formació sobre Socialització Preventiva de Violència de Gènere dia 8 de Juliol 2017

Aquesta formació la va realitzar l’Elena Duque, Doctora en Pedagogía i professora de la Universitat de Barcelona. Ella és investigadora en projectes europeus sobre el programa marc de la comissió Europea i sobre projectes de Pla Nacional I+D.

En aquesta formació hi van participar 6 dones: algunes dones del grup de dones de FACEPA, una dona que coordina una entitat del Barri Bon Pastor, etc. Es va tractar el tema del llenguatge del desitg i de l’atracció.

3ra Sessió: Formació de Socialització Preventiva de Violència de Gènere sobre Ciberassetjament. 23 de Setembre del 2017

Aquesta formació va ser realitzada per Cristina Pulido, professora de la Universitat de Barelona.

Aproximadament van assistir 10 dones: Algunes del Grup de Dones de FACEPA, de l’Escola d’Adults de la Verneda, del Barri del Bon Pastor, dues investigadores, etc.

Es va treballar la violència masclista a les xarxes socials, el ciberassetjament (concepte, detecció, actuació) i després es va realitzar un debat a partir d’aquest temari.

4rta Sessió: Formació de la Trata de Dones i Assetjament de Segon Ordre. 13 d’octubre del 2017.

Aquesta formació va ser realitzada per Guiomar Merodio, professora de la Universitat de Barcelona i investigadora del CREA. La Guiomar va explicar què significa la trata de dones i en quina situació es troba europa en aquest moment. Per altra banda, es va treballar el tema de l’assetjament de Segon Ordre. Moltes dones van aprendre sobre  l’impacte d’aquest tipus d’assetjament, de manera que es va treballar amb exemples i casos d’aquest tipus de violència.

RECONEIXEMENTS DEL GRUP DE DONES

Participació en Jornades 2001

L’octubre de 2001, dones representants del Grup de Dones de FACEPA van participar en les Jornades “Dones i transformacions socials” celebrades al Parc Científic de la Universitat de Barcelona. Judith Butler, la feminista actual més citada internacionalment, va compartir una taula rodona i va escoltar a les dones de FACEPA: una dona gitana analfabeta, una dona “de la neteja” amb estudis molt bàsics, i una dona jove immigrant. El diàleg igualitari entre teòriques i dones no acadèmiques va resultar absolutament nou en la teorització del feminisme. Després de la jornada, Judith Butler va declarar a la premsa que se sentia “profundament commocionada i transformada” per ser “la conferència més reeixida de totes a les quals he assistit; marca una fita” (Ayen, 2001 – La Vanguardia).

Fòrum Mundial de les Dones 2004

L’any 2004, Luisa Roldán com a membre del grup de dones de FACEPA, va intervenir en el Fòrum Mundial de les Dones dins el marc del Fòrum Mundial de Cultures de Barcelona, en una sessió plenària, amb un públic de més de 2.000 dones de tot el món. La sessió es titulava: Alternatives en els moviments de dones. Democratitzem la paraula[1]. Allà es va explicar el procés de denat i el posicionament com a grup de dones davant la violència de gènere, així com la reivindicació de que en els debats que tractin les relacions de gènere incloguin la presència de dones no acadèmiques.

Creació d’un Manifest

Manifest inclusió de les veus de totes les dones per un món sense desigualtats de gènere.
L’any 2004 es va confeccionar aquest manifest fruit d’un procés molt profund i deliberatiu per decidir cap a on avançar des del moviment de les altres dones i en el qual, va haver-hi una participació massiva per part de dones no acadèmiques.

Premi d’equitat

Premi equitat – Diferencia entre homes i dones 2002 al millor projecte d’innovació social de l’Institut Català de les Dones atorgat conjuntament al grup de dones de FACEPA, l’Associació Heura i l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen.

Premi Maria Aurèlia Capmany

Premi concedit pel jurat del XX Premi 8 de març Maria Aurèlia Capmany – Diàleg Intergeneracional a l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen el 8 de març del 2006 per part de la regidoria de dones de l’Ajuntament de Barcelona.