?>

EL GRUP DE DONES DE FACEPA

"Jo pensava que no era feminista. Quan jo escoltava a les feministes… i resulta que pensant i pensant crec que sóc feminista des que vaig néixer (…) des que estic en tot aquest moviment de transformació he pensat: jo he estat feminista sempre"
facepa
Dona Participant
QUÈ ÉS EL GRUP DE DONES?

El Grup de Dones de FACEPA és un espai de diàleg igualitari entre dones de diferents col·lectius, cultures i nivells acadèmics. En aquest grup les dones estan definint el seu propi procés de transformació.

La tasca del Grup de dones de FACEPA ha estat reconeguda per la teoria feminista internacional com un exemple clar del nou feminisme del segle XXI, el Feminisme Dialógico. Aquest feminisme recull les veus de totes les dones que fins ara havien quedat al marge, com per exemple les dones sense titulació acadèmica, les dones nouvingudes o les dones de cultures no hegemòniques. Plantegen d'aquesta manera una lluita conjunta de totes les dones des de la solidaritat per superar les situacions de desigualtat social i de gènere.

QUAN ENS REUNIM?

El grup es reuneix els primers dissabtes de cada mes, per dialogar i reflexionar sobre temes plantejats per les pròpies dones del grup.

DE QUÈ PARLEM?
  • La violència de génere

  • La veu de les dones silenciada a través de la història

  • Com potenciem la comunicació entre les dones de diferents generacions?

  • La llibertat

  •  

QUI PARTICIPA?

Totes les dones de les diferents entitats federades a FACEPA estan convidades a participar del grup de dones.

Així mateix, qualsevol altre dona interessada també pot participar-hi

ACTIVITATS I RECONEIXEMENTS DEL GRUP DE DONES

L'octubre de 2001, dones representants del Grup de Dones de FACEPA van participar en les Jornades “Dones i transformacions socials” celebrades al Parc Científic de la Universitat de Barcelona. Judith Butler, la feminista actual més citada internacionalment, va compartir una taula rodona i va escoltar a les dones de FACEPA: una dona gitana analfabeta, una dona “de la neteja” amb estudis molt bàsics, una dona jove immigrant. El diàleg igualitari entre teòriques i dones no acadèmiques va resultar absolutament nou en la teorització del feminisme. Després de la jornada, Judith Butler va declarar a la premsa que se sentia “profundament commocionada i transformada” per ser “la conferència més reeixida de totes a les quals he assistit; marca una fita” (Ayen, 2001 – La Vanguardia).

 

L'any 2004, Luisa Roldán com a membre del grup de dones de FACEPA, va intervenir en el Fòrum Mundial de les Dones, en el marc del Fòrum Mundial de Cultures de Barcelona, en una sessió plenària, amb un públic de més de 2.000 dones de tot el món. La sessió es titulava: Alternatives en els moviments de dones. Democratizemos la paraula[1]. Allí es va explicar el procés de denat i el posicionament com a grup de dones davant la violència de gènere, així com la reivindicació que als debats que es tractin les relacions de gènere incloguin la presència de dones no acadèmiques.

 

Manifest inclusió de les veus de totes les dones per un món sense desigualtats de gènere.
L'any 2004 es va confeccionar aquest manifest fruit d'un procés molt profund i deliberatiu per decidir cap a on avançar des del moviment de les altres dones i en el qual va haver-hi una participació massiva per part de dones no acadèmiques.

Premio equitat – diferencia entre homes i dones 2002 al millor projecte d'innovació social de l'Institut Català de les Dones atorgat conjuntament al grup de dones de FACEPA, l'Associació Heura i l'Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen.

Premi concedit pel jurat del XX Premi 8 de març Maria Aurèlia Capmany – Diàleg Intergeneracional a l'Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen el 8 de març del 2006 per part de la regidoria de dones de l'Ajuntament de Barcelona.

Close